Війна в Україні: головні новини станом на 838 день повномасштабного російського вторгнення

На 838-й день повномасштабного російського вторгнення в Україну ситуація на фронті залишається напруженою, а міжнародна спільнота стежить за розвитком подій
Фотографії до та після, на яких видно наслідки авіаудару по бомбардувальнику Су-57 у глибині Росії. Фото - ГУР

Сьогодні ми розглянемо ключові події та заяви, що сталися за останні дні, і мають важливе значення для розуміння поточної ситуації.

Удар українських сил по авіабазі в Ахтубінську

Українські сили вразили сучасний винищувач Су-57 на авіабазі в Росії майже за 600 км від лінії фронту, згідно з даними української військової розвідки. Головне управління розвідки (ГУР) оприлюднило супутникові знімки, на яких видно літак серед слідів від вибухів і вирв. “На знімках видно, що 7 червня Су-57 стояв неушкоджений, а 8 червня навколо нього з’явилися сліди вибуху та характерні плями від пожежі”, — зазначили в ГУР.

Як повідомляє «Kreschatic», удар був завданий у суботу по базі Ахтубінськ на півдні Росії, повідомили в ГУР. Літак, здатний нести стелс-ракети, був одним із небагатьох такого типу на озброєнні. Флот Су-57 Росії здебільшого не з’являвся в небі над Україною і використовувався для запуску далекобійних ракет з-за кордону.

Коментарі Міністерства оборони Великобританії

Міністерство оборони Великобританії зазначило, що Росія, ймовірно, намагається уникнути “репутаційних збитків, зниження експортних перспектив і компрометації чутливих технологій”, які могли б виникнути через втрату будь-якого винищувача Су-57 на ворожій території. Своєю чергою, Міністерство оборони Росії заявило, що їхні сили збили три українські безпілотники в Астраханській області, де розташована авіабаза Ахтубінськ. Російські офіційні особи регулярно стверджують, що всі загрози з боку ворога були знищені, незалежно від реальних наслідків.

Просування російських військ у Часовому Яру

Російські війська, судячи з повідомлень з обох сторін, досягли успіхів у наступі на стратегічно важливе українське місто Часів Яр. Місто розташоване на височині приблизно за 20 км на захід від Бахмута, міста, яке російські сили захопили рік тому, і розглядається як потенційний плацдарм для наступу на Краматорськ і Слов’янськ.

війна в Україні
Російський солдат в Часовому Ярі. Фото – скріншот відео

“Українська Правда” цитує військове джерело та блогера, які стверджують, що російські сили почали окупувати район Часового Яру вздовж каналу. Джерело повідомило, що російські війська використовують керовані авіабомби для очищення районів вздовж головної дороги і почали просуватися вперед та нарощувати свої сили.

Заява президента Зеленського

Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні в неділю не згадав про Часів Яр, але зазначив, що район навколо міста Покровськ, на південний захід, залишається найскладнішим сектором і “тим, де тиск окупантів найбільший”.

Обмеження на електроенергію

Оператор української електромережі “Укренерго” повідомив, що у понеділок з 16:00 до 22:00 будуть запроваджені годинні відключення. Обмеження не стосуватимуться об’єктів критичної інфраструктури, що надають життєво важливі послуги. Уряд України наказав усім міністерствам та регіональним органам влади минулої п’ятниці припинити використання кондиціонерів і вимкнути зовнішнє освітлення.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 835 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *