Війна в Україні: головні новини станом на 852 день повномасштабного російського вторгнення

Росія звинувачує США в ударі України по окупованому Криму
Москва заявляє про відповідальність США за удари з використанням ракет Atacms. Фото - rbc.ua

Росія заявила у неділю, що США несуть відповідальність за український удар по анексованому Кримському півострову, під час якого було використано п’ять ракет, наданих США, повідомляє «Kreschatic». Міністерство оборони в Москві заявило, що американські спеціалісти налаштували координати польоту ракет Atacms на основі інформації від американських шпигунських супутників, що означає пряму відповідальність Вашингтона.

Атаки на російські території та українські міста

Одна людина загинула і троє отримали поранення в Бєлгородській області Росії, що межує з Україною, коли три дрони атакували місто Грайворон, повідомив губернатор В’ячеслав Гладков. Протиповітряна оборона вночі нібито збила 33 дрони над західними регіонами Росії: Брянською, Смоленською, Липецькою та Тульською областями, заявило у неділю Міністерство оборони Росії.

Нова атака на Харків у неділю призввела до загибелі щонайменше однієї людини і поранення 11 осіб, за даними місцевих чиновників. Мер Ігор Терехов повідомив, що місто було атаковане керованою бомбою і що приблизно половина Харкова залишилася без електрики через удар.

Заворушення в Дагестані

Озброєні бойовики атакували дві православні церкви, синагогу і пост дорожньої поліції в південній республіці Росії Дагестан, внаслідок чого загинули священик, охоронець церкви і щонайменше шість поліцейських, повідомило у неділю російське державне агентство ТАСС. Міністерство внутрішніх справ Дагестану повідомило, що група озброєних чоловіків стріляла по синагозі і церкві в місті Дербент, розташованому на Каспійському морі. Майже одночасно з’явилися повідомлення про напад на пост дорожньої поліції у столиці переважно мусульманського регіону Махачкалі. Російські ЗМІ пізніше повідомили, що п’ять бойовиків, причетних до нападу, були вбиті.

Відключення електрики в Україні через російські атаки

Український оператор енергетичної системи “Укренерго” повідомив у неділю, що в понеділок по всій країні будуть введені планові відключення електроенергії через посилення російських атак на електростанції. З травня Україна була змушена запроваджувати обмеження на подачу електроенергії через інтенсивні російські удари. Більш суворі відключення почнуться з опівночі неділі і триватимуть до опівночі понеділка, повідомив “Укренерго”.

Сербія продає боєприпаси західним країнам

Президент Сербії Олександр Вучич заявив в інтерв’ю Financial Times, що Сербія продала боєприпаси на сотні мільйонів доларів західним країнам, які, ймовірно, допомогли Україні в боротьбі з Росією. Росія і Сербія традиційно мали тісні відносини. Але Financial Times повідомила у суботу, що експортовані боєприпаси, які в кінцевому підсумку потрапили в Україну через треті країни, оцінюються приблизно в 800 мільйонів євро, що сербський президент визнав у інтерв’ю як переважно точну цифру.

Звернення МАГАТЕ щодо атак на Енергодар

У неділю ядерний наглядовий орган ООН закликав припинити атаки на Енергодар, місто біля російсько-окупованої Запорізької атомної електростанції, після того як цього тижня дронові удари влучили у дві електропідстанції, що обслуговують цю територію. Російські встановлені посадовці станції звинуватили Україну у здійсненні двох дронових атак, які знищили одну підстанцію, пошкодили іншу і тимчасово відключили електрику жителям. Рафаель Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії, не згадав Україну, але сказав: “Хто б це не був, це має припинитися”.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 849 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *