Війна в Україні: головні новини станом на 870 день повномасштабного російського вторгнення

Україна затримала судно, яке перевозило награбоване українське зерно, Залужний розпочав роботу як посол Великобританії
У Лондоні Валерій Залужний вручає вірчі грамоти посла України Вікторії Басбі, віце-маршалу дипломатичного корпусу Великобританії. Фото - Посольство України у Великобританії

Україна затримала іноземне вантажне судно поблизу Одеси та заарештувала його капітана, звинувачуючи його в незаконному експорті українського зерна з анексованого Кримського півостріва

Капітана іноземного судна звинуватили в експорті зерна з Криму

Як повідомляє «Kreschatic», прокуратура України та Служба безпеки України (СБУ) заявили, що азербайджанський капітан звинувачується в порушенні правил входу на окуповану територію і неодноразово заходив у кримський порт Севастополь для завантаження сільськогосподарської продукції у 2023-2024 роках. Прокурори повідомили, що під час одного з рейсів у листопаді 2023 року камерунський “Usko Mfu” завантажив понад 3 000 метричних тонн сільськогосподарської продукції у Севастополі для турецької компанії.

Представник судноплавної компанії “Iyem Asya” з Туреччини заявив агентству Reuters, що нинішній вантаж судна було завантажено в Молдові. «Судно, будучи під нашим володінням, не перевозило жодних вантажів з окупованих територій України і ніколи не використовувало українські порти. Наші юристи зараз ведуть цю справу», – сказав представник.

Залужний розпочав роботу як посол України у Великобританії

Колишній головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний у четвер розпочав свою роботу як посол України у Великобританії. Залужний, який очолював збройні сили у перші години вторгнення Росії у лютому 2022 року, був замінений на посаді головнокомандувача у рамках військової реформи у лютому 2024 року.

Обстріл зерносховищ в Херсоні

Голова Херсонської області повідомив, що російські обстріли викликали пожежі на десятках гектарів української землі, де вирощували зерно. Росіяни також вразили зерносховище в регіоні, а потім атакували пожежників, які прибули на місце для гасіння пожежі.

Зрив спецоперації щодо вбивства голови Rheinmetall

Американські розвідслужби зірвали російську змову з метою вбивства головного виконавчого директора провідного німецького виробника зброї Rheinmetall в якості помсти за озброєння України. Rheinmetall описується як один з найбільших постачальників зброї, яку Україна використовує для захисту від російського вторгнення. Змова проти Арміна Паппергера, генерального директора Rheinmetall, була однією з кількох російських урядових планів убити керівників оборонної промисловості в Європі, повідомили CNN невстановлені американські та західні чиновники.

Заклик Зеленського до союзників НАТО

Президент України Володимир Зеленський закликав союзників НАТО зняти обмеження на використання далекобійної зброї проти цілей у Росії. Зеленський заявив, що це буде «грою на випередження» у війні з Москвою, додавши: «Якщо ми хочемо перемогти, якщо ми хочемо здолати, врятувати нашу країну та захистити її, нам потрібно зняти всі обмеження».

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що право України на самооборону включає право на удар по законним військовим цілям на російській території. Столтенберг зазначив, що союзники зменшили такі обмеження для України, при цьому окремі країни різняться в своїх обмеженнях.

Зеленський заявив, що Україна «дуже близька до нашої мети» щодо членства в НАТО, незважаючи на те, що саміт у Вашингтоні не завершився політичним запрошенням до вступу. Наступним кроком буде запрошення, за яким слідуватиме подальше членство, сказав він.

Заклик НАТО до Китаю

У своїй підсумковій заяві 32 члени НАТО, які зустрілися у Вашингтоні, закликали Китай «припинити всю матеріальну та політичну підтримку воєнним зусиллям Росії», додавши, що Пекін став великим прихильником російської «оборонної промислової бази». Місія Китаю в ЄС заявила, що саміт був «переповнений холодною війною та войовничою риторикою… Параграфи, пов’язані з Китаєм, провокативні з очевидною брехнею та наклепами».

Нові розробки європейських крилатих ракет

Франція, Німеччина, Італія та Польща підписали лист про наміри розробити наземні крилаті ракети з дальністю понад 500 км, прагнучи заповнити те, що вони називають прогалиною в європейських арсеналах, виявленою війною Росії проти України. Виступаючи на полях саміту НАТО у Вашингтоні після церемонії підписання, міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню заявив, що нова ракета призначена для стримування.

Підтримка Норвегії

Норвегія пожертвує 1 млрд норвезьких крон ($93 млн) на підтримку повітряної оборони України, заявив прем’єр-міністр Йонас Гар Стере на саміті НАТО. Пожертва була зроблена на наступний день після того, як Норвегія оголосила, що передасть Україні шість винищувачів F-16 для допомоги у захисті від російських повітряних атак.

Вимога ООН до Росії

ООН вимагає від Росії «негайно вивести свої військові та інші несанкціоновані підрозділи» з Запорізької АЕС та повернути її під повний контроль української влади, згідно з резолюцією, прийнятою у четвер.

Пропозиція Зеленського щодо мирного саміту

Володимир Зеленський закликав провести другий мирний саміт цього року, на що Росія одразу заявила, що не приєднається до нього.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 869 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *