Україна прискорює розробку бойових дронів на базі штучного інтелекту – Reuters

Україна активно розвиває технології штучного інтелекту (ШІ) для керування великою кількістю дронів, прагнучи отримати технологічну перевагу в бойових діях
Розробники готують до польоту дрон зі штучним інтелектом. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», стартапи в Україні створюють системи ШІ для польоту дронів, що значно змінює підхід до ведення війни.

Інноваційні технології для дронів

Як пише в своєму матеріалі Reuters, українські розробники зосереджені на трьох основних напрямах: системи розпізнавання цілей і управління польотом, картографія місцевості для навігації, а також складні програми, які дозволяють дронам працювати в “роях”. Однією з таких компаній є Swarmer, яка розробляє програмне забезпечення для зв’язку дронів у мережі. Ця система дозволяє дронам автоматично приймати рішення, з мінімальним втручанням людини лише для схвалення атак.

Виклики та переваги ШІ

За словами Сергія Купрієнка, генерального директора Swarmer, людські оператори не можуть ефективно керувати більше ніж п’ятьма дронами одночасно. Натомість система ШІ здатна обробляти сотні дронів, що значно підвищує ефективність бойових дій. Система під назвою Styx керує мережею розвідувальних та ударних дронів, дозволяючи кожному дрону планувати свої дії та передбачати поведінку інших учасників рою, зазначає Reuters.

Захист операторів і нові можливості

Автоматизація процесів також допомагає захистити операторів дронів, які часто знаходяться близько до фронту і стають пріоритетними цілями для ворога. Хоча технологія ще розробляється, її вже випробовують на полі бою. Самуель Бендетт, старший науковий співробітник Центру нової американської безпеки, зазначає, що системи керування дронами на основі ШІ потребуватимуть людського контролю, щоб запобігти помилкам у виборі цілей.

бойові дрони
Фото – Reuters

Етичні та правові питання

Існують широкі занепокоєння щодо етичних аспектів використання зброї без людського контролю. Дослідження Європейського парламенту попереджає, що такі системи можуть порушувати міжнародне гуманітарне право та знижувати поріг для початку війни. Вже зараз ШІ використовується у деяких масованих ударах українських дронів, які націлюються на військові об’єкти та нафтопереробні заводи глибоко всередині Росії.

Боротьба з РЕБ

Потреба в дронах на базі ШІ зростає через використання систем електронної боротьби (РЕБ), що порушують зв`язок між пілотами та дронами. Особливо важливими стали малі, дешеві дрони FPV, які стали головним способом ураження ворожих об’єктів у 2023 році. Однак їхня ефективність падає через посилення перешкоджання сигналам.

Макс Макарчук, керівник проекту Brave1, зазначає в коментарі для Reuters, що ефективність ударів FPV-дронів знижується, а для нових пілотів цей показник може становити лише 10%. Він прогнозує, що дрони з керуванням ШІ можуть досягати ефективності ударів до 80%.

Зниження витрат і масове використання

Ключовим завданням для виробників в Україні є створення дешевої системи прицілювання на базі ШІ для дронів, що дозволить використовувати їх масово вздовж усього фронту. Вартість таких систем можна знизити за рахунок використання малих і дешевих комп’ютерів. Макарчук сказав, що він оцінив вартість встановлення простої системи націлювання, яка б фіксувала форму, видиму камерою дрона, приблизно в 150 доларів за дрон.

Таким чином, розробка та впровадження дронів на базі ШІ дозволяє Україні значно підвищити свої оборонні можливості та ефективніше протидіяти російській агресії, резюмує Reuters.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що США звинуватили Росію у використанні ботів зі штучним інтелектом для кампанії дезінформації

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *