День ангела для Дмитра та Івана: 15 жовтня в церковному календарі

15 жовтня вшановують пам'ять святого преподобномученика Лукіана, який жив у IV столітті.
Ангел. Фото - Pixabay

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на Politexpert 

Святий був відомий своєю глибокою вірою та відданістю Богу. Народжений у заможній родині в Римі, Лукіан вирішив віддати все своє майно бідним, а сам обрав шлях відлюдника, повністю присвятивши своє життя молитві. Його мученицька смерть стала наслідком переслідування християн у часи Римської імперії. Незважаючи на жорстокі випробування та ув’язнення, Лукіан залишався непохитним у своїй вірі і загинув мученицькою смертю у 312 році, залишивши по собі приклад вірності і самовідданості.

У цей день також існує низка народних прикмет і традицій. Вважалося, що саме з 15 жовтня нечиста сила починає втручатися у повсякденні справи, особливо шкодячи жінкам. Щоб захиститися, наші предки зверталися до святих з молитвами. Народні прикмети також віщували майбутню погоду: якщо навколо місяця з’являється коло, слід чекати заморозків. А якщо комари все ще літали, це було знаком того, що зима буде м’якою.

Що стосується заборон цього дня, то не рекомендується вживати м’ясну їжу та спиртні напої, а до світанку не варто заглядати у дзеркала. Увечері також краще залишатися вдома, не виходячи за межі житла.

Іменини сьогодні святкують Денис, Дмитро, Іван та Семен. Для людей, народжених 15 жовтня, талісманом є родоніт — камінь рожевого кольору, що приносить натхнення творчим особистостям.

Нагадаємо, раніше ми писали про духовний спадок та народні прикмети 14 жовтня.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version