Neuralink отримала дозвіл влади США на вживлення нейрочіпа в мозок другому добровольцю

Компанія Ілона Маска Neuralink отримала дозвіл Управління контролю за продуктами харчування та ліками США (FDA) на вживлення розробленого компанією чіпа в мозок другого добровольця
Логотип Neuralink і силует Ілона Маска Фото - Reuters

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела. За даними видання, регулятор схвалив зміни в процес імплантації чіпа Neuralink, запропоновані компанією Маска на тлі проблем із пристроєм у першого учасника випробувань Нолана Арбо, паралізованого нижче за плечі. Йому вживили чіп наприкінці січня, а в березні компанія показала, як доброволець грає в онлайн-шахи, керуючи курсором комп’ютерної миші на екрані силою думки.

Як повідомляє «Kreschatic», Арбо розповідав, що за місяць після операції помітив збої в роботі пристрою. За даними The Wall Street Journal, більшість із 64 ниткоподібних електродів чіпа, вживлених у мозок Арбо, змістилися і перестали зчитувати сигнали. Доброволець повідомив, що дуже важко сприйняв ці зміни та попросив компанію замінити імплант, але йому відмовили. Пізніше інженерам Neuralink вдалося змінити алгоритм роботи пристрою і збільшити чутливість електродів, що залишилися на місці, щоб відновити функціонал чіпа Арбо.

Neuralink
Ноланд Арбо, перша людина з чіпом Neuralink в мозку. Фото -Telegraph

WSJ стверджує, що тепер Neuralink збирається імплантувати свій чіп глибше в моторну кору мозку другого добровольця, щоб уникнути повторення проблеми.

Вживлення другого чіпа, за словами близького до компанії джерела, мають намір провести в червні. Співрозмовник The Wall Street Journal стверджує, що до реєстру пацієнтів уже записалося понад 1000 паралізованих добровольців, хоча для участі у випробуваннях підходять менш як сотня з них. Незважаючи на це, 17 травня Маск оголосив у своїй соцмережі Х, що Neuralink продовжує пошук добровольців для вживлення другого чіпа.

Загалом до кінця 2024 року компанія Маска планує імплантувати свої пристрої 10 добровольцям, пише The Wall Street Journal. У найближчі місяці Neuralink також має намір подати заявки на проведення випробувань зі своїми чіпами у Канаді та Великій Британії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що перший в історії чіп, імплантований у мозок людини компанією Neuralink Ілона Маска, не працює

Share This Article
Спорт та технології - це не просто гра чи гаджети, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *