Компанія Moderna розробила нову комбіновану вакцину, що одночасно діє проти грипу та COVID

Компанія Moderna оголосила, що її комбінована вакцина проти грипу та Covid, яка поєднує два захисти в одному уколі, успішно пройшла важливий етап завершальних наукових перевірок
Новий комбінований вакцинальний укол проти грипу та Covid успішно пройшов випробування. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», вакцина від Moderna, розроблена на основі мРНК, показала високу ефективність у формуванні захисних антитіл, аналогічну до окремих щеплень від грипу та Covid. Випробування третьої фази довели, що комбінований укол так само ефективний, як і окремі вакцини проти цих захворювань.

Використання меншої кількості ін’єкцій буде зручнішим і простішим для пацієнтів, зазначають у Moderna. Генеральний директор компанії Стефан Бансель повідомив BBC News, що вакцина може стати широко доступною вже у 2026 році, а можливо, навіть у 2025.

Ми дуже раді результатам, оскільки це перший випадок у світі, коли компанія показала позитивні результати третьої фази випробувань для комбінованої вакцини проти грипу та Covid в одному уколі.

– сказав Бансель.

Ви отримуєте одну дозу, один укол, що забезпечує зручність і спокій для споживача.

Moderna
Фото – rbc.ua

Конкуренти Pfizer і BioNTech також тестують подібну двокомпонентну вакцину на основі мРНК проти грипу та Covid. Вчені сподіваються, що вакцини на основі мРНК будуть швидше виготовлятися та оновлюватися у порівнянні з нинішніми вакцинами проти грипу, а також краще відповідатимуть змінним штамам.

У продовжуваному випробуванні Moderna, укол мРНК-1083 створив більш високий імунний відгук у порівнянні з ліцензованими вакцинами. Він показав кращі результати, ніж нині затверджені вакцини проти грипу, включаючи високодозові для літніх людей. Крім того, він перевершив існуючий бустер від Moderna під назвою Spikevax у здатності стимулювати вироблення антитіл проти нових варіантів Covid, що циркулюють у світі, розповів Бансель в інтерв’ю BBC News.

Результати базуються на даних від 8 000 добровольців віком понад 50 років, половина з яких – старші 64 років. Moderna зосередила увагу на старших людях, оскільки вони, ймовірно, продовжуватимуть отримувати вакцини проти Covid. Водночас компанія планує пропонувати нову вакцину і молодшим людям.

Побічні ефекти були загалом м’якими – невелика болючість у місці ін’єкції та деяка втома, як і при звичайних вакцинаціях. Компанія планує представити результати на медичній конференції, а також подати їх для публікації.

Крім того, Moderna розробляє вакцину на основі мРНК проти цитомегаловірусу (ЦМВ), для якої сподівається отримати результати випробувань на пізніх стадіях вже цієї осені. Наразі немає захисту для вагітних жінок та їхніх ненароджених дітей від ЦМВ.

Також раніше ми писали про те, що в ЄС пропало більше 200 мільйонів доз вакцин від COVID-19 вартістю близько 4 мільярдів євро

Share This Article
Спорт - це не просто гра, це наше життя. Дізнайтеся більше разом із нами
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *