Як тримати цукровий діабет під контролем

Джерело забезпечення організму енергією – глюкоза, яка утворюється при розщепленні вуглеводів.

Цей процес відбувається за участі інсуліну – гормону, який виробляється в підшлунковій залозі. Коли глюкози в крові стає більше, підшлункова залоза здорової людини отримує сигнал “тривога” і починає виробляти інсулін. Але в разі наявності цукрового діабету інсулін виробляється недостатньою мірою, або ж не виробляється взагалі. 

Перші згадки про діабет були ще в єгипетських папірусах. Однак впродовж тисячоліть це захворювання було невиліковним, доки не був відкритий інсулін. Століття тому для дітей з цукровим діабетом прогноз був невтішним – близько року життя після початку захворювання. Сьогодні ж людина з цукровим діабетом, звісно, має деякі обмеження, проте завдяки контролю показників, терапії та розумінню власного організму, веде повноцінне життя

Навіщо організму глюкоза?

Глюкоза забезпечує наш організм енергією, а її резерв зберігається у вигляді глікогену, який розщеплюється до глюкози і поповнює нестачу у разі потреби. За відсутності достатньої кількості глюкози, – наприклад, коли збільшуються енергетичні витрати або знижується надходження глюкози з їжею, – організм починає отримувати енергію шляхом розщеплення жирів. Побічним продуктом розщеплення жирів є кетонові тіла.

Чому контроль наявності кетонових тіл важливий?

Кетонурія – захворювання, за якого кетонові тіла (ацетон) присутні в сечі . Зазвичай виникає у людей з цукровим діабетом 1 типу. Найчастіше проявляється внаслідок пропуску чергової дози інсуліну, незбалансованого та недостатнього харчування, супутнього інфекційного захворювання, а також при вперше виявленому діабеті. Визначити концентрацію кетонів можна здавши відповідний аналіз. Це важливо зробити за будь-якої підозри на наявність ацетону в сечі та для контролю стану організму.

Важливо! Нормою є відсутність кетонових тіл у сечі.

Контроль рівня інсуліну

Ще одним з найважливіших регулярних досліджень у хворих на цукровий діабет є контроль рівня інсуліну в крові. Аналіз крові на інсулін – діагностичний метод, який дозволяє встановити рівень цього гормону у пацієнта. Це важливе дослідження для діагностики діабету та інших захворювань, пов’язаних з порушенням метаболізму глюкози в організмі. Також цей аналіз дозволяє лікарю контролювати ефективність і коригувати, у разі потреби, призначену пацієнту протидіабетичну терапію.

Життя з діабетом продовжується і може бути повноцінним. Головне чітко дотримуватися порад лікаря, призначеної терапії, та вчасно проходити лабораторну діагностику, щоб контролювати стан свого організму і підлаштовуватись під його потреби.

Share This Article
Наша інформація - це ключ до розуміння подій
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version