Вчені з’ясували, звідки прилетів астероїд який знищив динозаврів

Вчені знайшли нові докази того, що астероїд, який поклав край епосі динозаврів, прилетів із віддалених глибин Сонячної системи. 
Динозаври. Фото - Curtin University

Про це повідомляє “Kreschatic” з посиланням на LiveScience

Серед уламків ударного кратера Чиксулуб, що знаходиться на півострові Юкатан, дослідники виявили рідкісний елемент рутеній — ознаку того, що космічний агресор належав до так званих вуглецевих хондритів, що мешкають у зоні між орбітами Марса та Юпітера.

Ці дані не лише проливають нове світло на природу цього катаклізму, але й спростовують попередні теорії, що катастрофу спричинила комета, яка зруйнувалася після зіткнення з Сонцем. 

Аналіз ізотопів рутенію, який проводили науковці, показав, що п’ять інших ударних шарів земної кори, які утворилися внаслідок падіння астероїдів у проміжку між 36 і 470 мільйонами років тому, мали інший склад, притаманний кремнієвим астероїдам із внутрішніх областей Сонячної системи.

Цікаво, що ще давніші шари земної кори, віком понад 3 мільярди років, мають схожий хімічний склад із кратером Чиксулуб, що натякає на те, що і вони походять із зовнішніх регіонів Сонячної системи.

Додатково науковці дослідили температуру кратера Чиксулуб безпосередньо після падіння астероїда. Виявилося, що температура каміння тоді сягала 330°C, однак виділення вуглекислого газу було значно меншим, ніж передбачалося раніше.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що розкрита таємниця загибелі імперії Тибету.

Share This Article
Щоб бути вільним потрібно знати правду.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *