Уряд Румунії схвалив рішення про передачу Україні системи Patriot

Уряд Румунії схвалив законопроєкт, який дозволяє передачу системи протиповітряної оборони Patriot Україні. Законопроєкт вже направлено до парламенту для остаточного голосування
Румунія передасть Україні систему Patriot: урядовий законопроєкт вже на шляху до парламенту. Фото - Reuters

Як повідомляє “Kreschatic“, Румунія, яка є членом НАТО з 2004 року, має спільний кордон з Україною довжиною 650 км. Останнім часом територія Румунії неодноразово піддавалася ризику через уламки російських дронів, що перетинають кордон під час атак на українські порти на річці Дунай.

У червні Бухарест заявив, що готовий передати одну зі своїх двох оперативних систем Patriot Україні за умови, що союзники нададуть заміну аналогічною системою ППО, пише Reuters. Ця ініціатива є частиною ширшого зобов’язання НАТО передати Україні п’ять систем Patriot та інші стратегічні підрозділи протиповітряної оборони.

Після того, як парламент схвалить закон, уряд зможе ухвалити рішення, яке зробить передачу системи Patriot Україні офіційною.

– зазначив речник уряду Міхай Константін.

Законопроєкт також передбачає, що Румунія надішле листи з пропозицією до США для заміни переданої батареї. Витрати на податки та збори при цьому складатимуть близько 60 мільйонів доларів.

Нагадаємо, що Румунія підписала контракт на суму 4 мільярди доларів на закупівлю систем Patriot у компанії RTX Corp у 2017 році. Це найбільша оборонна угода країни на сьогодні. Першу систему було поставлено у 2020 році, і наразі Румунія отримала чотири системи, з яких дві вже введено в експлуатацію.

Також раніше ми писали про те, що у Пентагоні прокоментували поставки ЗРК Patriot до України

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Exit mobile version