Війна в Україні: головні новини станом на 798 день повномасштабного російського вторгнення

У результаті російських ударів по Харкову у вівторок загинула щонайменше одна людина і дев'ятеро отримали поранення, повідомив губернатор області
Харків, друге за величиною місто України, продовжує страждати від атак на цивільну інфраструктуру. Фото - ДСНС Харківщини

Як повідомляє «Kreschatic», останніми тижнями російські бомбардування Харкова посилилися. В Укрзалізниці повідомили, що 24-річний потерпілий був одним із її співробітників. «Це черговий цілеспрямований удар противника по цивільній залізничній інфраструктурі», – йдеться в повідомленні Укрзалізниці.

Міжнародний комітет порятунку (IRC) у вівторок описав погіршення ситуації в Харкові з дедалі більш тривожним населенням, яке піддається регулярним повітряним нальотам. У ньому сказано, що місто тепер регулярно страждає від «серйозних відключень електроенергії, перебоїв з водо- та теплопостачанням, а також повної зупинки трамваїв для громадського транспорту». IRC заявив, що нещодавні атаки завдали «великої шкоди цивільній інфраструктурі та призвели до різкого збільшення втрат серед місцевого населення… сирени повітряної тривоги лунають вдень і вночі, при цьому люди «відчувають підвищену тривогу та страждання».

Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно «значне прискорення» поставок озброєння. “Ми дуже розраховуємо на оперативні поставки зі Сполучених Штатів”, – сказав він. «Ці поставки мають дати про себе знати, порушуючи матеріально-технічне забезпечення окупантів, змушуючи їх боятися базуватися десь на окупованій території та в нашій силі».

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що заохочує країни, у яких є ракетні комплекси Patriot, пожертвувати їх Україні, яка звернулася з проханням надати більше систем ППО. «Є країни, у яких є Патріоти, і тому ми продовжуємо залучати ці країни», — сказав Остін на слуханнях у Конгресі. «Я розмовляв з лідерами кількох країн», – сказав він, не називаючи їх. Системами володіють різні країни Європейського Союзу, зокрема Іспанія, Греція, Німеччина, Нідерланди, Польща та Швеція. Раніше Зеленський заявив членам НАТО, що його країні потрібні мінімум сім додаткових систем ППО Patriot або інших висококласних систем ППО.

війна в Україні
Ллойд Остін. Фото – holosameryky.com

Польща не буде «захищати тих, хто ухиляється від призову», які перебувають на її території та ухиляються від військової служби в Україні, заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна в ефірі державного телебачення. Варшава не отримувала жодного офіційного запиту від України, але «коли Україна звернеться до Польщі із запитом, ми діятимемо відповідно до польського та європейського законодавства».

Норвегія планує прискорити надання Україні військової та цивільної допомоги цього року на 7 мільярдів крон до загальної суми 22 мільярдів крон (1,97 мільярдів доларів США). 6 мільярдів крон підуть на військову допомогу, насамперед на вкрай необхідну протиповітряну оборону та боєприпаси.

На парламентських слуханнях у Великобританії у вівторок повідомили, що страхові компанії, які перебувають у зоні досяжності Великобританії та G7, порушують ліміт цін на нафту, встановлений для Росії. «Це імена, які слід додати до санкційного списку, і слід привернути увагу міжнародної спільноти, що угода з цією конкретною страховою компанією викличе у вас проблеми», — сказав Том Кітіндж, директор Royal United не називаючи фірм.

Група західних страхових компаній, International Group of P&I Clubs, поскаржилася на тому ж слуханні, що Росія обходить обмеження цін на нафту, використовуючи свій власний флот або переключаючись на судноплавні компанії, які знаходяться поза впливом Заходу.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 797 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати