Війна в Україні: головні новини станом на 810 день повномасштабного російського вторгнення

Головнокомандувач ЗСУ визнав у неділю, що ситуація на північному сході Харківської області є "складною", оскільки Росія продовжує наступ на цей район
Москва заявляє про захоплення дев'яти харківських сіл. На фото пошкоджена обстрілами будівля у Вовчанську. Фото - Anadolu

Як повідомляє «Kreschatic», генерал-полковник Олександр Сирський заперечив, що росіяни здійснили значний прорив. «[Ми] ведемо запеклі оборонні бої. Спроби російських окупантів прорвати нашу оборону припинено», – написав він у Telegram.

Міністерство оборони Росії заявило в неділю, що їх війська захопили чотири села в Харкові, крім п’яти сіл, які, як повідомлялося, були захоплені в суботу. Україна не підтвердила ці заяви.

Президент України Володимир Зеленський заявив у неділю, що в низці сіл Харківської області точаться бої. У своєму нічному відеозверненні Зеленський також відзначив запеклі бої в різних частинах Донецької області на південному сході. За його словами, на великих ділянках кордону в Харкові точаться «оборонні бої».

Місто Вовчанськ, одне з найбільших на північному сході з довоєнним населенням 17 тисяч людей, стало центром битви. Начальник харківської обласної міліції Володимир Тимошко заявив у неділю вдень, що російські війська перебувають на околицях міста та наближаються з трьох сторін. «Піхотні бої вже ведуться», – сказав він.

Тимошко зазначив, що російська тактика у Вовчанську повторює тактику, яка застосовувалася в боях за Бахмут і Авдіївку Донецької області, коли потужні атаки з повітря супроводжувалися натовпом піхоти. «Зараз росіяни просто стирають його (Вовчанськ) з лиця землі і наступають методом випаленої землі. Тобто вони спочатку обпалюють конкретну ділянку, а потім заходить піхота, і вони завжди так наступають», – сказав він.

З п’ятниці, коли московські війська почали операцію, з Харківської області евакуювались щонайменше 4 тисячі мирних жителів, повідомив губернатор Олег Синєгубов у соцмережі.

війна в Україні
Володимир Путін і колишній міністр оборони Сергій Шойгу залишають Красну площу після військового параду в Москві в четвер. Фото – AP

Президент Росії Володимир Путін усунув свого давнього соратника Сергія Шойгу з посади міністра оборони в результаті найзначніших перестановок у військовому командуванні після вторгнення російських військ в Україну понад два роки тому. У несподіваному оголошенні Кремль повідомив, що Андрій Бєлоусов, колишній віце-прем’єр-міністр, який спеціалізується на економіці, замінить Шойгу. Путін запропонував Шойгу очолити Раду безпеки Росії.

Литовці проголосували в неділю на президентських виборах, які, як очікується, нададуть новий термін чинному президенту Гітанасу Науседі, переконаному прихильнику України, після кампанії, зосередженої на проблемах безпеки в країнах Балтії. Виборці в усьому регіоні стурбовані тим, що колишні радянські республіки, що входять до складу Балтії, тепер члени військового альянсу НАТО та Європейського Союзу, можуть стати цілями російської агресії в майбутньому.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 807 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *