Війна в Україні: головні новини станом на 797 день повномасштабного російського вторгнення

Єнс Столтенберг заявив, що країни НАТО не виконали вчасно те, що вони обіцяли Україні, що принесло користь Росії на передовій
Росія виграє від повільної західної допомоги, каже глава НАТО. Фото - president.gov.ua

Серйозні затримки підтримки означали серйозні наслідки на полі бою для України, заявив генсек НАТО в Києві під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

Як повідомляє «Kreschatic», українські офіційні особи кажуть, що Росія збирає сили для великого літнього наступу, навіть якщо її війська наразі досягають лише поступових успіхів.

«Відсутність боєприпасів дозволила росіянам просуватися вздовж лінії фронту», – сказав Столтенберг. «Відсутність протиповітряної оборони дозволила більшій кількості російських ракет вражати свої цілі, а відсутність можливостей глибокого удару дозволила росіянам зосередити більше сил». Зеленський зазначив, що нові західні поставки почали надходити, але повільно. «Цей процес необхідно прискорити», – сказав він.

Щонайменше п`ятеро людей загинули та 32 отримали поранення внаслідок ракетного удару Росії по житлових будинках та цивільній інфраструктурі в Одесі в понеділок. Атака була спрямована на приватну юридичну академію, розташовану в популярному набережному парку. Будівля в готичному стилі з башточками, відома як «замок Гаррі Поттера», була охоплена полум’ям після удару. Речник ВМС України Дмитро Плетенчук повідомив, що удар було нанесено балістичною ракетою “Іскандер-М” з касетною боєголовкою. «Монстри. Звірі. Дикуни. Покидьки. Не знаю, що ще сказати», – сказав Одеський міський голова Геннадій Труханов.

війна в Україні
Будівля юридичної академії горить в Одесі після смертоносного російського ракетного обстрілу. Фото – theguardian.com

Уламки показали, що північнокорейська балістична ракета Hwasong-11 влучила в Харків 2 січня, повідомили спостерігачі ООН за санкціями комітету Ради безпеки у звіті, з яким ознайомилося Reuters. Ракета, швидше за все, була незаконно поставлена в Росію, припускають вони. Північну Корею звинувачують у розробці такої зброї та постачанні її до Росії, незважаючи на те, що вона перебуває під санкціями ООН за її балістичні ракети та ядерну програму з 2006 року. Союзники України звинуватили Північну Корею в передачі зброї Росії для використання проти України в порушення ембарго на постачання зброї. США звинуватили Росію в запуску балістичних ракет, наданих Північною Кореєю, проти України щонайменше дев’ять разів. У березні Росія наклала вето на продовження моніторингу санкцій проти ядерної та балістичної ракетної програм Північної Кореї.

Польські фермери зняли блокування на кордоні з Україною, повідомили чиновники в понеділок, поклавши край двомісячним протестам проти імпорту сільськогосподарської продукції та ймовірної нечесної конкуренції. «Рух через усі прикордонні переходи [з Україною] можливий», — сказав Міхал Дерус, речник податкової адміністрації в Люблінському регіоні Польщі після того, як фермери припинили останню блокаду на прикордонному переході Гребенне. «Пропускають усі вантажівки, якщо вони не перевозять підсанкційні товари», – додав Дерус, маючи на увазі імпорт зерна з України, на який Польща ввела тимчасове ембарго.

Німецька прокуратура проводить розслідування після арешту громадянина Росії за підозрою у вбивстві двох українських військових. За даними поліції, солдати, які проходили лікування на півдні Німеччини, були знайдені з серйозними ножовими пораненнями біля торгового центру в баварському місті Мурнау-ам-Зеє в неділю. Один із них, 36 років, загинув на місці події, а інший, 23 роки, помер у лікарні. За підозрою у вбивстві у своєму будинку затримали 57-річного громадянина Росії. Генеральна прокуратура в Мюнхені заявила, що з тих пір взяла справу на контроль і не може виключити, що вбивства були політично вмотивовані.

Софі, герцогиня Единбурзька, у понеділок стала першою британською королівською особою, яка відвідала Україну після повномасштабного вторгнення Росії. Британське міністерство закордонних справ повідомило, що вона зустрічалася з особами, які пережили сексуальне насильство та тортури, а також з жінками, переміщеними через війну, і дітьми, яких депортували до Росії, перш ніж нещодавно повернути. «Це правда, що жінки та дівчата платять найвищу ціну з точки зору людських втрат… Зґвалтування використовується для приниження гідності та знищення, і ми повинні краще намагатися запобігти цьому», – сказала Софі. Російську армію в Україні звинувачують у численних зґвалтуваннях і сексуальному насильстві.

Читайте також: Війна в Україні: головні новини станом на 796 день повномасштабного російського вторгнення

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати