Україна сподівається збільшити зимові запаси газу для Європи на 60%

Україна сподівається зберегти близько 4 мільярдів кубометрів газу для іноземних компаній і трейдерів цієї зими, що на 60% більше, ніж минулого року, незважаючи на російські авіаудари по енергетичній інфраструктурі країни
Загалом Україна може запропонувати європейським компаніям зберігати до 10 млрд куб. м. газу в підземних сховищах. Фото - Міненерго

Як повідомляє «Kreschatic», про це заявив Олексій Чернишов, голова правління української державної енергетичної компанії Нафтогаз. Зберігання газу допомагає Україні отримувати додаткові доходи, одночасно забезпечуючи Європі додаткову гнучкість поставок після того, як континент скоротив імпорт російського газу через вторгнення Москви в Україну.

Олексій Чернишов сказав Reuters, що Росія атакувала інфраструктуру компанії п’ять разів з березня, уперше з початку повномасштабної війни в лютому 2022 року.

За його словами, підземне сховище не постраждало, але “Нафтогаз” працює над посиленням оборони, оскільки газоперекачувальні споруди над землею більш уразливі.

Підземні потужності, переважно на заході України, вміщують 31 млрд кубометрів газу. Цього достатньо, щоб покрити річні потреби України та дозволити зберігати надлишкові обсяги з Європи, які будуть вивільнені під час пікового попиту взимку.

За словами Чернишова, останніми днями іноземні трейдери відновили закачування газу в сховище. Він сказав, що обсяги поки що невеликі, але він очікує, що вони зростуть пізніше цього року з наближенням опалювального сезону.

газ
Олексій Чернишов, генеральний директор Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України». Фото – Reuters

Він не назвав обсяги газу, що зберігається на даний момент, і назви тих країн і трейдерів, хто зберігає газ. Традиційно українські сховища використовували сусідні країни, такі як Польща, але Чернишов заявив, що спілкувався з компаніями навіть у Франції, щоб збільшити кількість клієнтів.

Ми перебуваємо в період зустрічей європейських вантажовідправників, де ми погоджуємо обсяги закачування газу. Вони (росіяни) мають на меті дискредитувати нас як енергетичний хаб зі сховищами.

– сказав Чернишов.

Російські чиновники заявляли, що Москва атакувала українські енергетичні об’єкти у відповідь на атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи.

За словами Чернишова, компанія має близько 100 контрактів з іноземними трейдерами на зберігання газу. Росія продовжує постачати газ до Європи через Україну за транзитною угодою, яка закінчується в грудні. Україна заявила, що не планує її продовжувати.

Також раніше ми писали про те, що російська нафтопереробка впала до мінімуму за останній рік

Share This Article
Україна в об'єктивному світлі: ми показуємо справжню картину
Коментувати