Російський олігарх Фрідман вимагає у Люксембурга 15,8 мільярдів доларів через заморозку своїх активів

Російський бізнесмен Михайло Фрідман через представників запропонував владі Люксембурга почати мирні переговори про виплату йому компенсації за те, що в країні в рамках санкцій Євросоюзу заморозили його активи
Михайло Фрідман потребував у Люксембурга 15,8 мільярда доларів із-за заморозки своїх активів. Фото - meduza.io

Про це 22 травня повідомила газета «Ведомости» з посиланням на слова двох джерел, знайомих з текстом повідомлення. За їх даними, Фрідман через своїх адвокатів зробив пропозицію ще в лютому, але поки не отримав відповіді.

Як повідомляє «Kreschatic», Михайло Фрідман вважає, що влада Люксембурга незаконно експропріювала його активи. Бізнесмен вимагає, щоб йому виплатили компенсацію в розмірі 15,8 мільярда доларів — саме у стільки він оцінив вартість заморожених активів. За словами джерел, це приблизна оцінка, оскільки олігарх не може найняти експертів-оцінювачів в ЄС, а його люксембурзьким компаніям заборонено ділитися з ним фінансовою інформацією.

санкції
Петро Авен та Михайло Фрідман. Фото – росЗМІ

Джерела «Ведомостей» розповіли, що Фрідман вважає, що Люксембург, заморозивши активи, порушив двосторонній інвестиційний договір 1989 року між Бельгією та Люксембургом з одного боку та Радянським Союзом (і Росією як його правонаступницею) з іншого. Відповідно до цього договору влада Люксембурга має півроку на відповідь, після чого Фрідман може звернутися до комісії ООН з права міжнародної торгівлі або до Стокгольмського арбітражу.

Раніше наприкінці 2023 року люксембурзький ABH Holdings Михайла Фрідмана та його бізнес-партнерів Петра Авена та Андрія Косогова подав до арбітражу позов проти України на більш ніж один мільярд доларів через «незаконну експропріацію» холдингу Sense Bank (раніше — «Альфа-банк Україна»).

Михайло Фрідман і Петро Авен у квітні 2024 року домоглися в суді скасування двох рішень про санкції ЄС проти них, при цьому ще одне рішення залишилося чинним.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Євросоюз зніме персональні санкції з двох російських олігархів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *